Monteringsanvisning Shape träns Std

MONTERINGSANVISNING

Tränset är gjort för att samma huvudlag ska passa så många storlekar som möjligt, från Pony till Full. Detta kan medföra att du troligen behöver göra fler hål och/eller korta av remmarna.
När du justerar/anpassar tränset så ha i åtanke att Shape är tränset som INTE ska skapa onödigt tryck i nacken. När du drar i tyglarna så ska de nedre sidostyckena löpa i ringarna – men de övre sidostyckena ska ligga helt still.

I stället för att lägga spännena på de långa remmarna, har vi vänt på traditionen och lagt spännena på de korta remmarna. De långa remmarna har vi medvetet låtit förbli långa. Avsikten är förstås att låta våra kunder själv avgöra hur långa remmar som behövs för just din häst. De remmar som är för långa, skär eller klipper du lätt av med en kniv eller sax.
    
Så här anpassar du tränset till din häst:

 1. Fäst bettet i de nedre sidostyckena på tränset.Om du har en mindre häst och misstänker att du kommer behöva göra fler hål i tränset:
  Ta loss remmarna från spännena och dra istället remmarna genom läderfästena som sitter under spännet för att måtta ut var du behöver göra ev hål.
 2. Sätt tränset på hästen. Dra upp de övre sidostyckena så högt att Shape-ringarna på sidostyckena hamnar ovanför käken som om det vore en pullargrimma, se bild! De känsliga punkterna i hästens käke ska lämnas helt fria. Justera ev längden på de nedre sidostyckena så att bettet ligger rätt i hästens mun.
  Om du upplever att du inte får upp ringen i den höjd du önskar, dvs så att ringen ligger PÅ ganaschen då behöver du längre undre sidostycken. Kontakta oss så får du längre undre sidostycken, självklart utan kostnad.
 3. Spänn remmen bakom käken så att sidostyckena hamnar i en rät linje från örat i riktning mot mungipan. Om Shape-ringen dras bakåt, så att linjen inte längre är rak, då har du spänt remmen för hårt.
 4. Placera nosgrimman över nosryggen, lägg remmarna under bettet och spänn på båda sidor tills den sitter lagom hårt. Om spännena på remmen under hakan hamnar i mungipan så är remmen för kort. Kontakta oss så får du en längre rem, självklart utan kostnad.
  Tips när tränset är helt nytt: rulla ihop ”nosplattan” till ett ”U” så den formar sig snyggt över nosryggen. Remmarna som går genom nosplattan är formskurna och ska ligga platt mot hästen. Ligger dom inte så per automatik, vrid dem lite i nosplattan. Var noga med att inte ändra läget på sidostyckena. Sidostyckena ska ligga kvar i sitt räta läge från öra mot mungipa. Om Shape-ringen dras framåt, så att linjen inte längre är rak, då har du spänt remmen för hårt.
 5. Käkremmen spänns i lagom längd, eller tas av om du inte önskar använda den.
 6. Nu kan du klippa/skära av de remmar som är för långa. Tänk dock på att hellre skära för lite än för mycket. Kanske har du fler än en häst, prova i så fall tränset på alla dina hästar innan du kortar av remmarna. Tänk också på att du kanske använder olika bett med olika stora bettringar, vilket kan påverka remmarnas längd. OBS! Glöm inte att spänna skruvarna lite då och då!

  VIKTIGT!
  Klipp inte av remmarna, och gör inte fler hål, förrän tränset sitter korrekt! När du har klippt remmarna och gjort hål i lädret så går det inte längre att ångra köpet.

  Osäker på om tränset sitter korrekt?
  Skicka en sms-bild på din häst till oss, så får du besked direkt om vi tycker att det sitter korrekt eller om vi t ex tycker att du bör höja ringen ett hål. Det går självklart också bra att maila.

  Skötselråd
  Gör till vana att spänna skruvarna, som sitter på de nedre sidostyckena och på nosgrimman, när du smörjer tränset. Skulle de falla av eller om de nedre sidostyckena (där lädret är tunnare) slits ut, var inte rädd för att vända dig till oss. Skruvar, snabbhakar etc är förbrukningsvaror och måste ses över lite då och då.

  Tvätta tränset med vanlig sadelsåpa/tvål och smörj in med balsam el olja. Använd aldrig medel som innehåller mineralolja. Mineralolja är en petroleumprodukt och i längden så fräter det på både läder och sömmar.

  Vi hoppas du får många härliga ridturer i din nya fina utrustning!